Gyerekkoromban az erdélyi nagyszüleimnél töltöttem a nyarakat a testvéremmel, falun. Már ott megtapasztaltam, igaz, akkor még gyerekként a föld szeretetét, tiszteletét. Ez onnan jutott eszembe, hogy a szegényebb országokban, Balkán, Szláv földrészeken, stb, abból főznek az emberek, ami a kertben megterem, uralkodnak a zöldségek, a hús, és az egészséges étrend (gyerekként persze meg nem ettem volna egy káposztalevest, vagy valami céklás ételt...)
Mivel a betegségem miatt a változatos étrendre is törekszem, most egy ukrán/orosz/lengyel levest készítettem el, többé-kevésbé olyan nemzeti étel ez náluk, mint nálunk a gulyás. És mivel tél van, szükségünk van a vitaminokra, és tápláló, rostban gazdag ételekre. Ráadásul céklakvász is van itthon, így gondoltam háziasítom a kettőt, hiszen az alapanyaguk ugyanaz. Egy hatalmas adag lesz ebből legalább 6 személynek elég.
szükséges idő: bő egy óra
hozzávalók:
50 dkg sertéshús, én süldőhúst vettem hozzá
só, bors, 3 babérlevél
3 fej cékla
3 répa, 2 édesgyökér
2 liter víz
1 fej hagyma, 2 nagyobb gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt, vagy apróra vágott fehérkáposzta
2 ek disznózsír vagy olaj
egy dl süritett paradicsom
1-2 db krumpli
3 kiskanál cukor
opcionális: egy dl céklakvász
némi citromlé, nem kell sok bele.
a húst felkockázva a babérlevelekkel, sóval, borssal, és a hagymákkal megfőzzük a 2 liter vizben, forrástól számitva kb 30 perc. közben megpucoljuk, julienre, vékonyra vágjuk a zöldségeket, megpucoljuk, felkockázzuk a krumplit. Ha a hús megfőtt, félretesszük, majd a megpucolt zöldségeket a zsiron, a cukorral, és a hús alapléből két merőkanálnyival előpároljuk negyed óra alatt a citromlével és a paradicsomsüritmény hozzáadásával. A krumplit felkockázzuk, majd a párolt zöldségekhez adjuk, és összeöntjük a hús alaplével, magyarul összeöntünk mindent, amit eddig elkészítettünk egy nagy lábosban, hozzáadjuk a kvászt, majd negyed órát még rotyogtatjuk, és készen is vagyunk.
Tálaláshoz, és a fogyasztáshoz kötelező a tejföl, ettől kétszer finomabb lesz az egész étel. Aki szereti, egy nagyon kevés kaprot is adhat hozzá.