Meggybemenetel

Online receptgyűjtemény ritkaságokat kedvelőknek/Gasztrorégészeti csemegék

Szláv Borscs Kvásszal

2019. január 19. 16:24 - Mordegard Glesgorv

Gyerekkoromban az erdélyi nagyszüleimnél töltöttem a nyarakat a testvéremmel, falun. Már ott megtapasztaltam, igaz, akkor még gyerekként a föld szeretetét, tiszteletét. Ez onnan jutott eszembe, hogy a szegényebb országokban, Balkán, Szláv földrészeken, stb, abból főznek az emberek, ami a kertben megterem, uralkodnak a zöldségek, a hús, és az egészséges étrend (gyerekként persze meg nem ettem volna egy káposztalevest, vagy valami céklás ételt...)

Mivel a betegségem miatt a változatos étrendre is törekszem, most egy ukrán/orosz/lengyel levest készítettem el, többé-kevésbé olyan nemzeti étel ez náluk, mint nálunk a gulyás. És mivel tél van, szükségünk van a vitaminokra, és tápláló, rostban gazdag ételekre. Ráadásul céklakvász is van itthon, így gondoltam háziasítom a kettőt, hiszen az alapanyaguk ugyanaz. Egy hatalmas adag lesz ebből legalább 6 személynek elég.

szükséges idő: bő egy óra

hozzávalók:

50 dkg sertéshús, én süldőhúst vettem hozzá

só, bors, 3 babérlevél

3 fej cékla

3 répa, 2 édesgyökér

2 liter víz

1 fej hagyma, 2 nagyobb gerezd fokhagyma

20 dkg reszelt, vagy apróra vágott fehérkáposzta

2 ek disznózsír vagy olaj

egy dl süritett paradicsom

1-2 db krumpli

3 kiskanál cukor

opcionális: egy dl céklakvász

némi citromlé, nem kell sok bele.

a húst felkockázva a babérlevelekkel, sóval, borssal, és a hagymákkal megfőzzük a 2 liter vizben, forrástól számitva kb 30 perc. közben megpucoljuk, julienre, vékonyra vágjuk a zöldségeket, megpucoljuk, felkockázzuk a krumplit. Ha a hús megfőtt, félretesszük, majd a megpucolt zöldségeket a zsiron, a cukorral, és a hús alapléből két merőkanálnyival előpároljuk negyed óra alatt a citromlével és a paradicsomsüritmény hozzáadásával. A krumplit felkockázzuk, majd a párolt zöldségekhez adjuk, és összeöntjük a hús alaplével, magyarul összeöntünk mindent, amit eddig elkészítettünk egy nagy lábosban, hozzáadjuk a kvászt, majd negyed órát még rotyogtatjuk, és készen is vagyunk.

Tálaláshoz, és a fogyasztáshoz kötelező a tejföl, ettől kétszer finomabb lesz az egész étel. Aki szereti, egy nagyon kevés kaprot is adhat hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arniekonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1514572992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása