Ez egy kenyér, vagyis gluténmentes recept lesz, de nem is ez a fő lényege, hanem hogy kicsit eltérve a megszokottól, krumpliszeletekkel fermentáljuk az uborkát, mely ugyanolyan finom lesz, némileg talán könnyedebb ízvilággal.
Szükséges idő: hőmérséklettől függően kb 3 nap
Hozzávalók:
egy nagy befőttesüveg, én kb másfél literesben csináltam.
annyi uborka, amennyi 80°%ig megtölti az üveget
liter langyos viz, ehhez kettő púpos evőkanál sót kell keverni
pár cikk fokhagyma
egy csokor száritott kapor
egész bors/szegfűbors
1 db krumpli szeletelve.
Elkészítés: az uborkákat megmosva, végeket levágva, és bemetszve betuszkoljuk az üveg aljára helyezett kaporra, annyi helyet hagyunk a tetején, hogy a szeletelt krumpli ráférjen, beletesszük a fokhagymát, a fűszereket, majd felöntjük a langyos sóoldattal. Kihelyezzük félig napsütötte helyre, majd várunk pár napot, amíg a lé ködös nem lesz, majd elkezdjük kóstolgatni. Ha megkovászolódott, de ropogós, akkor készen is vagyunk, leszűrve betesszük a hűtőbe, és fogyasztásig ott tároljuk. Két hétig biztosan eláll.
tipp 1: sváb ismerőseim tormalevelet tesznek bele, ezzel is kisérletezhetünk, de tehetünk bele pár mustármagot is.
tipp 2: kicsit több felöntőlevet készitsünk, mert hajlamos kint a melegben párologni. Fedjük le az üveget, nem kell légmentesen.