Meggybemenetel

Online receptgyűjtemény ritkaságokat kedvelőknek/Gasztrorégészeti csemegék

Imeruli Khachapuri (grúz sajtlepény)

2020. április 11. 19:13 - Mordegard Glesgorv

Hosszabb kihagyás után végre visszatértem a grúz nemzeti ételekhez, és ezt a remekséget találtam, egy hét alatt kétszer csináltam, annyira finom!

szükséges idő:kb 90 perc

Hozzávalók:

20 deka liszt

kb 60g víz

100 g kaukázusi, vagy sima kefír, mikróban langyositva

negyed kocka élesztő kiskanál cukor

4 g só

1 tojás

tölteléknek kb 20 deka sajt, ami lehet kecskesajt, gouda, trappista, svájci sajt, bármilyen, csak zsíros legyen

liszt a lapitáshoz

Elkészítés:

A mikróban meglangyosított kefirbe keverjük a kiskanál cukrot, majd az élesztőt, hagyjuk felfutni (gyors lesz). Ha felfutott, elkeverjük a sóval a lisztbe, és hozzáadjuk a vizet, homogénre keverjük, ne legyen túl sűrű, de nokedliállagú se, a kettő között van az igazság. Tegyük be 50 fokos sütőbe letakarva, kevesebb mint egy óra alatt a duplájára fog kelni, mert az élesztőgomba imádja a savas kémhatású közeget, ehhez a kefir tökéletes választás, ráadásul a tésztát is lágyítja. Közben reszeljük le a sajtot, vagy sajtokat, és tegyük félre.

Ha a tészta megkelt, boritsuk ki egy lisztezett felületre, és hajtogassuk kb 24 centis pizza méretre. Szórjuk bele a sajtokat , úgy, hogy a tészta széleinél hagyunk helyet, mert össze kell hajtogatni az egészet. Ha a sajt a tészta kb közepén van, hajtsuk fel a kelttészta oldalait, teljesen "csomagoljuk" be a sajtot, majd az egész "szűtyőt" forditsuk meg. Ennek a legjobb módja, ha egy margarinnal/vajjal megkent tepsit helyezünk a tészta tetejére, és az egészet átforditjuk a tepsire. Remélem érthető voltam. Ha ez megvan, a kis csomagunkat ismét lapitsuk kb 24 centis pizza formára, és kenjük meg felvert tojással a tetejét. A sütőnk már 200 fokos ugye? Jahogy ezt nem irtam? Hoppá- :)

200 fokon légkeverés nélkül süssük a lepényünket 15-20 percet, amig meg nem barnul a teteje. Készen is van, ajánlott melegen enni, hogy a sajt nyúljon a szánkban :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arniekonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2715605926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása