Remete Farkas László 2015-ben megjelent "kolbászos" könyvében lettem figyelmes egy rég elfeledett kolbászfajtára, amibe fokhagyma helyett medvehagymát tettek, paprika nélkül, tehát igazi "szőke kolbász", és mivel most van megint medvehagyma szezon, gondoltam ez tökéletes lesz egy kis gasztrorégészeti hagyományörzésre.
Mivel a könyv nem jogvédett, az eredeti receptet közlöm is:
Medvehagymás kolbász: alapfszert nem tartalmaz, fokhagymát... medvehagyma (10-
20 g/kg) helyettesíti. Egyéb fszerek: kakukkf (0-1 g/kg), rozmaring (0-2 g/kg) és
borsf (2-5 g/kg). Mecsek és Zselic környéki „ruszinos öregek nosztalgia-kolbásza”, amelyet
az ide költözött „svábok” is megkedveltek. A baranyai sokácok régen kedvelt csemegéje. Hasonló
receptek ismertek... a Kárpátok lengyel és ukrán végein, de a Szudéta-vidékeken is.
És most az én verzióm 2-3 személyre:
500gramm sertés darálthús, ha kapunk, 30% zsirtartalmút, akkor szalonnát is felesleges beletenni.
10-12g apróra vágott medvehagyma
1g kakukkfű
1g rozmaring, apritva
3g csombor
10g konyhasó.
Kézzel összedolgozzuk a hozzávalókat, és miután állt pár órát a massza a hűtőben, disznőbélbe töltve megsütjük. Pont a képen látható mennyiséget fogjuk kapni.
Tipp 1: alacsony lángon süssük a kolbászt, hogy ne durranjon szét.
tipp 2: megoszlanak a vélemények, hogy a sütőkolbászt ki kell e szurkálni sütés előtt, én így tettem, nem szeretem ha áll a folyadék a tányérom alján
tipp 3: ha 10 vagy 20 százalékos darálthúsunk van, akkor apritsunk a masszába pár szelet apróra vágott szalonnát.
Jó étvágyat!