Meggybemenetel

Online receptgyűjtemény ritkaságokat kedvelőknek/Gasztrorégészeti csemegék

Medvehagymás-csomboros sütőkolbász

2021. március 25. 19:00 - Mordegard Glesgorv

Remete Farkas László 2015-ben megjelent "kolbászos" könyvében lettem figyelmes egy rég elfeledett kolbászfajtára, amibe fokhagyma helyett medvehagymát tettek, paprika nélkül, tehát igazi "szőke kolbász", és mivel most van megint  medvehagyma szezon, gondoltam ez tökéletes lesz egy kis gasztrorégészeti hagyományörzésre.

Mivel a könyv nem jogvédett, az eredeti receptet közlöm is:

Medvehagymás kolbász: alapfszert nem tartalmaz, fokhagymát... medvehagyma (10-

20 g/kg) helyettesíti. Egyéb fszerek: kakukkf (0-1 g/kg), rozmaring (0-2 g/kg) és

borsf (2-5 g/kg). Mecsek és Zselic környéki „ruszinos öregek nosztalgia-kolbásza”, amelyet

az ide költözött „svábok” is megkedveltek. A baranyai sokácok régen kedvelt csemegéje. Hasonló

receptek ismertek... a Kárpátok lengyel és ukrán végein, de a Szudéta-vidékeken is.

 

És most az én verzióm 2-3 személyre:

500gramm sertés darálthús, ha kapunk, 30% zsirtartalmút, akkor szalonnát is felesleges beletenni.

10-12g apróra vágott medvehagyma

1g kakukkfű

1g rozmaring, apritva

3g csombor

10g konyhasó.

Kézzel összedolgozzuk a hozzávalókat, és miután állt pár órát a massza a hűtőben, disznőbélbe töltve megsütjük. Pont a képen látható mennyiséget fogjuk kapni.

 

Tipp 1: alacsony lángon süssük a kolbászt, hogy ne durranjon szét.

tipp 2: megoszlanak a vélemények, hogy a sütőkolbászt ki kell e szurkálni sütés előtt, én így tettem, nem szeretem ha áll a folyadék a tányérom alján

tipp 3: ha 10 vagy 20 százalékos darálthúsunk van, akkor apritsunk a masszába pár szelet apróra vágott szalonnát.

 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arniekonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4816479646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása