Régóta meg akartam csinálni ezt az ételt, pontosan tavaly nyár óta, ha jól emlékszem. Milyen kár, hogy eddig vártam vele! Ez üti a legjobb babos ételeket, amiket életemben ettem, ráadásul tök egyszerű az elkészítése. A grúz konyha több alapanyagát használva (bab, dió, koriander, csombor) autentikus fogás kerül az asztalra.
elkészitési idő: fél óra+hús főzés kb 2 óra
hozzávalók:
500g vesebab, a leggyorsabban konzervvel dolgozhatunk
30 dkg füstölt hús: sonka/csülök/kolozsvári szalonna, vagy ezekhez hasonló hús
2 nagy fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
olaj
3 ek ajvár vagy adzsika
1 kiskanál örölt koriandermag, vagy fél kk pehely
1 mokkáskanál csombor
1 mokkáskanál őrőlt füstölt pirospaprika
2 ek darabolt dió
opcionális: chiliszósz, vagy őrlemény, babérlevél 2 db
elkészités: ha száraz babot vettünk, a babérlevelekkel főzzük puhára. Ha megvan, vegyük ki a vízből, és főzzük meg egy másik lábosban a húst. Miután ezekkel készen vagyunk, botmixerrel pürésítsük éppenhogy csak kicsit a babot(darabos, rusztikus babpürét szeretnénk), vágjuk a hagymákat apróra, majd az olajon dinszteljük üvegesre. Oltsuk el a gázt, adjuk hozzá a babot, a paprikát, csombort, koriandermagot, majd a főtt húst is, miután felkockáztuk, a diót, és az ajvárt is. Keverjük ösze az egészet, és adjunk hozzá a hús, vagy a bab főzőlevéből annyit, hogy enyhén híg, főzelékszerű állagot kapjunk. Ha ez megvan, rottyantunk rajta egy 5 percet, és készen is vagyunk. Opcionálisan lehet tejfölt, vagy chiliszószt tenni bele, én erősen ettem, úgy az igazi :)
tipp1: lehetőleg a füstölt hús levével dolgozzunk, sokkal finomabb lesz úgy
tipp2.: ha babkonzervvel dolgozunk, a levét is adjuk a püréhez