Meggybemenetel

Online receptgyűjtemény ritkaságokat kedvelőknek/Gasztrorégészeti csemegék

Orosz Szoljanka

2019. szeptember 22. 20:40 - Mordegard Glesgorv

Ismét balkáni kiruccanást terveztem, ezt a levest nézegetem egy ideje, és bár nem vagyok leveses, ezt valami eszméletlen jó lett már elsőre. Ízvilágra leginkább csorbaleves, de annál sokkal durvább a hozzáadott plusz összetevők miatt. Amik mind orosz ízviágot tükröznek: kolbász (kielbasa), kapribogyó, virsli, savanyú káposzta, citromlé. Elképesztően finom, nem véletlen hívják a másnaposok kedvenc levesének, én annyi mindent küldtem bele, hogy egytálétel lett belőle. Ráadásul otthoni "maradékokból" is el lehet készíteni, én is ezt az irányvonalat követtem, mert így még "oroszabb".

Íme a recept:

szükséges idő: kb 2 óra

Hozzávalók:

kevés olaj, vagy zsír

1 vöröshagyma, 1 lilahagyma apróra kockázva

kb 30 deka sertés, vagy marhahús

2 kis szál (olasz)kolbász, amiből az egyik KÖTELEZŐEN füstölt kell legyen, minél jobban, annál finomabb lesz a végeredmény. Ha nincs otthon füstölt kolbi, akkor a füstölt hús is megteszi, ez esetben főzzük meg, és a levével öntsük majd fel az alapot. kb 20 deka hús elég lesz.

2 evőkanálnyi paradicsomsüritmény

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 pár virsli minimum

20 deka kicssire vágott savanyú káposzta, plusz egy kevés a levéből, ha nincs, az nem baj, majd savanyitjuk citrommal, vagy kovászolt lével

3 répa, 1 fehérrépa

2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 kis darab zeller

2 kovászos, vagy savanyú uborka

2 kk kapribogyó

kevás citromlé, vagy 2-3 citromkarika

fűszerek: só, kapor, petrezselyem, 4-5 babérlevél, bors

opcionális: 3-4 borókabogyó, olajbogyó, tejfölös habaráshoz liszt és tejföl

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymákat megdinszteljük az olajon, majd rátesszük a karikázott kolbászokat, és a darabolt húst. Megkapatjuk egy kicsit, majd félrehúzzuk, és megszórjuk a pirospaprikával, mintha pörköltalapot csinálnánk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.. Majd felöntjük egy liter vizzel, ha füstölt húsból csináljuk, akkor annak a levét higítsuk ízlés szerint. Adjuk hozzá a darab zellert.Ha a hús félpuha, ez legalább fél óra kis lángon, akkor hozzáadjuk a fűszereket, a vágott savanyúkáposztát, karikázott répákat. Hozzáadunk még egy pohár (2 dl) vizet, és forraljuk tovább. Ha a hús és a zöldségek megfőttek, akkor kivesszük a zellert, borokát, a babérleveleket, hozzáadjuk a paradicsomsüritményt, a felkarikázott virsliket, és a kovászos uborkákat darabolva, majd még 10 percet fözzük, hogy a virsli is megfőjön. A végén hozzáadhatunk egy kevés citromlevet, beállítjuk az ízét, sözzuk, ha szükséges. Ha túl sűrűnek itéljük meg, adjunk hozzá még vizet.

Tejföllel, kapribogyóval, olajbogyóval szokták tálalni, én az olajbogyót elhagytam, anélkül is elég sós :)

Az igazi orosz életérzéshez együk rozskenyérrel :D

tipp1: a zeller elhagyható, ha nincs otthon

tipp2: a kapribogyó is opcionális, szerintem sokkal jobb lesz tőle

tipp3:ha van otthon füstölt pirospaprikánk, használjuk azt!

tipp4: habarni is lehet, a tejfölös állaghoz, keverjünk egy evőkanál lisztet egy kis pohár tejfölbe, merjünk bele a levesből, keverjük el, és öntsük lassan vissza a levesbe.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arniekonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1915158980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása