Az egyik legegyszerübb, egyben legzseniálisabb pesto receptet mutatom be, rémes egyszerűséggel a répapesto nevet kapta.
2-3 főre, szükséges idő, kb 30 perc
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa
csipet őrölt gyömbér (vagy reszelve egy mokkáskanálnyi friss)
kis gerezd fokhagyma
2 ek olaj
kb. 1 dl víz
kevés tört koriandermag
ugyanennyi őrölt bors
pár szem törökmogyoró, vagy dió, vagy fenyőmag, ezeket a tüzön előtte egy serpenyőben megpiríthatjuk
1 kardamomtermés fekete magjai
kk méz
1,5 ek limelé, vagy citromlé
opcionálisan chili
Elkészítés:
A megpucolt, kicsire vágott répát a kevés olajon a fokhagymával megpároljuk, ha félkemény, felöntjük a vizzel, és még 5 percig főzzük. Ha készen van, félrehúzzuk, ha hűlt kicsit, botmixerrel pürésitjük. A borsot, a koriandert,a kardamomot mozsárban megtörjük, ha nem rendelkezünk őrölt verzióval. Belekeverjük a pürébe a fűszereket, és a limelével, mézzel, opcionálisan chilivel beállítjuk az ízét.
Spagettivel, reszelt sajttal ajánlom.
Jó étvágyat!