Érdekes történet a Coca-Cola receptje. Több verzió is létezik belőle, én az "elsőt" emeltem ki, amit John Pemberton 1888ban a naplójába írt a halálos ágyán. Látom, hogy idehaza Magyarországon többen próbálkoztak már a reprodukálásával, többek közt a Szellem a fazékban, én az Ő verzióját bővitettem ki, saját verziót kialakítva, egyben felhasználva a legérdekesebb hozzávalót, amire senki se gondolt előttem: a cola fűszernövény 24 órás főzetét alaplének. Ebbe került a többi hozzávaló, próbáljátok ki, isteni! Olyan mint egy fűszeres kóla.
Szükséges idő: 1 nap áztatás+ 30 perc főzés
Hozzávalók:
fél liter víz, ebből 2,5 deci a kólafüszer főzet
egy citrom héja, egy lime héja, és egy narancs héja reszelve, vagy apróra vágva
5-6 centis fahéjrúd
2 szem szegfűszeg
2 teáskanál száritott levendulavirág
ujjhegynyi reszelt gyömbér
1 szem mozsárban megtört szegfűbors
1 teáskanál sima fekete tea, pl earl grey
1 vaniliarúd, vagy pár csepp természetazonos aroma
1/8ad teáskanál szerecsendió (örölt vagy reszelt)
1/4 teáskanál citromsav
nagyon kevés csillagánizs mozsárban megtörve
40 dkg cukor, a legjobb a nádmelaszos, ha nincs nádcukrunk, karamellizáljuk a fehéret.
Kólafűszerből annyi ág, amennyi félig telít összenyomva egy 2,5 decis teásbögrét
Elkészítés:
A főzet egyszerü lesz, leforrázzuk a kólafűszert, és fedő alatt állni hagyjuk egy teljes napot. Ha ez megvan, kiegészitjük fél literre a folyadékot, és a többi hozzávalóval a cukor nélkül 20 percet forraljuk, majd leszűrjük, ha ez megvan, hozzáöntjük a cukrot, ha felolvadt, forrásig hevitjük. Palackozzuk sterilizált üvegbe, és dunsztban hagyjuk kihülni. Ez a mennyiség megtölt egy fél literes üveget, és marad két adagnyi kostolónk a fazékban :)
Jéggel, citrommal, szódával, vagy ásványvizzel kináljuk. Nekem nagyon izlik.