A wikipedia szerint Magyarországon mindíg is alacsony volt a hajdina felhasználási mértéke, nehéz feldolgozhatósága miatt kb. 2-3 féle ételt készítenek belőle.
Készítsünk hát egy remek vegaburgert belőle!
szükséges idő:45 perc
Hozzávalók 4 főre:
A mértékeket ml-ben adom meg, mert így volt a legegyszerűbb.
120 ml piritott hajdina (ha simánk van, a serpenyőben megpiritjuk világosbarnára)
2 ek balzsamecet
360 ml húsleves, vagy vegetás/ételízesítős alaplé
egy fej vöröshagyma
tk kakukkfű
tk fokhagymapor vagy granulátum, ha nincs akkor 2 gerezd fokhagyma átpasszirozva
250 g gomba, csiperke/barnacsiperke
olaj
120ml dió
2 ek liszt
Olajon megpároljuk pár perc alatt az apróra vágott hagymát, utána hozzáadjuk a 2 ek balzsamecetet, megkavarjuk, majd hozzáöntjük a hajdinát, és a kicsire vágott gombadarabokat. Ne vágjuk a gombát nagy darabokra, mert nehéz lesz a végén gyúrni.Picit pároljuk, majd felöntjük az alaplével, megszórjuk a fokhagymával, kakukkfűvel. kb 25 perc alatt felszívja, elfővi a levét, ekkor hagyjuk hűlni kicsit, majd hozzáadjuk az apróra vágott diót, és lisztet, homogén masszát keverünk belőle, vizes kézzel pogikat formázunk, ha kihúlt. Olajban, serpenyőben sötétbarnára piritjuk. Óvatosan kezeljük, mert könnyebben szétesik, mint egy húsalapú burger!
Buciban tálaljuk salátával, szószokkal, vöröshagymaszeletek nagyon passzolnak hozzá.
Adhatunk hozzá paradicsomszeletet, jalapenot, savanyú ubit, piritott hagymát, sajtszeletet.