Akartam a kávémba egy finom karamellt főzni, mert bár sok érdekes, és néha nehéz ételt főzök, bevallom őszintén, hogy karamellt nem nagyon tudok főzni, mindíg elrontok valamit. Most végre sikerült, Ballantines volt itthon, az ment bele. Öntetnek, szósznak tejszinhabra, vagy kávéba ízesítőnek tökéletes. Ldesszájúak meg csak simán kikanalazhatják a lábosból :D
szükséges idő: kb 30 perc
hozzávalók:
240 ml cukor
60 ml víz
120 ml süritett tej
2-3-4 ek whiskey, ízléstől függően
opcionális: csipet só
Alacsony lángon feltesszük a vizet és a cukrot egy vastagfalú lábosban, forrásig hevítjük, majd az edényt rázogatva megvárjuk, míg a víz elforr, utána kezd a cukor barnulni, és kövesedni. Ha mélybarna szint kapott, férehúzzuk, és a megmelegitjük kicsit a süritett tejet, majd lassan adagolva hozzáadjuk a barnult cukorhoz. Na itt szoktam a karamellt minden alkalommal elrontani, ugyanis nekem ennél a lépésnél kristályosodik a cukor, és gyakran rákövül az edény falára, ahonnan már szinte semmivel nem jön le mosogatásig...hátha ti ügyesebbek vagytok. Ha sikerült homogén masszát keverni a tejből, és a karamellalapból, akkor hozzáadhatjuk a whiskeyt is, majd visszatesszük a tűzre alacsony lángon süriteni kicsit, ez nálam olyan 5 perc volt kb, többször felforrt közben, olyankor pedig gyorsan kevergetni kell, nehogy kifusson, én habverővel próbálkoztam. Ha ez megvan, készen is vagyunk, és tölthetjük üvegbe a whiskeys karamellünket, nem baj ha higabb, meg fog dermedni, valamennyire, ha mindent jól csináltunk.
opcionálisan meg is sózhatjuk kicsit, ha szeretjük a sós karamellt.