Előre leszögezem, hogy nem vagyok vegán, se vega, de a konyhájukból rendszeresen merítek, mert világ életemben a változatosság híve voltam. Így volt ez most is, amikor egy markáns vegan fogást kerestem, egy hete nem ettünk itthon húst, még nem volt kedvem megszakítani a folyamatot. Perfekt választásnak tűnt a buddha bowl, vagyis a buddha tál, mert egyrészt a formájáról kapta a nevét, másrészt onnan, hogy Buddha esténként a táljáról fogyasztotta el azokat az egészséges élelmiszereket, amiket az emberek hordtak, és tettek le neki. A mögöttes elmélet szerint a tálnak tartalmaznia kell 6 alapvető hozzávalót, mindegyiknek megvan a maga szerepe:
1.magok, gabona (quinoa, köles, bulgur, hajdina, az összes rizsféle)
2.növényi fehérje (bab, lencse, tofu, csicseriborsó)
3.nyers zöldféle (saláták, bébispenót, rukkola, stb)
4.fűszer, öntet
5.növényi zsirban gazdag alapanyag (avokádó, szezámmag, tahini, kesudió, mogyoró, olajbogyó)
6. nyers, vagy sült, párolt zöldség (brokkoli, cukkini, karfiol, zöldbab, borsófélék, retek, paprika, paradicsom, gomba, kukorica, spárga).
Alap volt számomra, hogy a teljességre fogok törekedni, ha már egy ilyen nevü ételt készitek :) A hozzávalókat egy külön fejezet volt beszerezni, de ez már egy másik történet.
elkészítéshez szükséges idő kb 90 perc+áztatás 12 óra
hozzávalók:
Buddha Bowl:
1 batáta, 1 répa, kb 10 dkg csicseriborsó, melyet 12 órán át vizben áztattunk, 4-5 levél jégsaláta felvágva kisméretűre, 5 dkg vörös vagy vadrizs, 5 dkg bulgur, 1 db avokádó, 4-5 kis fej lilahagyma, kevés olaj, kevás pirospaprika.
Tahini:
120 ml fekete vagy arany szezámmag, olaj
Vegan tejföl: 5dkg főtt rizs, 5 dkg mogyoró, olaj, kevés mustár, fél citrom leve.
Én az öntetekkel kezdtem, ehhez a szezámmagot meg kell kicsit piritsuk serpenyőben, olaj nélkül. Ha kész van (feketét nehezebb, mert nem látszik, hagyatkozzunk az orrunkra), tegyük konyhai apritóba a kevés olajjal, vagy turmixgépbe, és dolgoztassuk homogénre. Ha kell, még adjunk hozzá kevés olajat, esetleg kevés fokhagymaport, és a tahinivel kész is vagyunk. A másik öntethez tegyük a mixerbe a főtt, puha rizset, a kávédarálóban őrölt mogyorót, adjunk hozzá 1-2 deci vizet, csipet sót, 1-2 teáskanál mustárt, egy fél citrom kinyomott levét, majd ezt is dolgozzuk homogénre, az öntetek ezzel meg is vannak.
A batátát megpucoljuk, kockázzuk, és olajban ropogósra sütjük, megszórjuk kevés fokhagymaporral. A csicseriborsót, ha kiázta a 12 órát, sós vizben puhára főzzük, ha ez megvan, pirospaprikás olajban kicsit megforgatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a félbe, vagy negyedbe darabolt lilahagymákkal, a megpucolt, felcsikozott répával, ezeket olajos ecsettel megkenjük, vagy akár egy tányért is használhatunk erre a célra. 200 fokos sütőbe helyezzük légkeverésen, és a borsót ropogásig sütjük, ez kb 15 perc, ennyi bőven elég a hagymának, és a répának is. Figyeljünk, mert lehet, hogy hamarabb elkészülnek, mint a borsó! Közben megfözzük a bulgurt kétszeres mennyiségű vízben, majd a vörös rizset is, ahhoz kicsit több mint kétszer annyi viz kell, a főzési ideje is a duplája a bulgurnak. Ha ezek megvannak, a bulgurt, és a rizset összekeverjük, ez lesz a tál közepe, "alapja", vagy egyengessük el, vagy emeljünk dombot belőle, ahogy én is, Mellé mehet szétosztva a saláta, a ropogós batáta, a csicseriborsó, a hagyma, a répa, mind külön "porciózva" Hámozzuk meg, és csíkozzuk fel az avokádót, majd ha ízlésesen elrendeztük a tálunkat, öntsük nyakon az öntetekkel ízlés szerint. Jó étvágyat!
tipp 1: azért nem adtam meg a rizsnél pontos folyadékmennyiséget, mert érzésre öntöttem hozzá kb fél decit pluszba, hogy a rizs puha legyen.
tipp 2: én utólag tettem rá chiliszószt is, még sokkal jobb lett tőle, szinte kötelező hozzá!
tipp 3: a buddha tál egyik remek dolga, hogy a hozzávalókat simán lehet variálni, nyugodtan kisérletezzünk kelbimbóval, retekkel, bébirépával, stb
tipp 4: a batátát is lehet sütőben sütni kevés olajjal megkenve, de nekem a papírhoz ragadt, így ez a módszer nekem nem jött be.