Rövid története van nálam ennek a szósznak, a munkahelyen aznap épp azon viccelődött az egyik munkatársam, hogy milyen lehet egy banános bbq szósz...első röhögés után rákerestem a neten, és persze valaki felfedezte már...ez egy currys, ketchup alapú szósz, elsőre furcsa, de hamburgerbe teszteltem többször is, ráadásul a munkatársak egy nap alatt ettek meg 3 üveggel...
Elkészítés ideje: kb fél óra
Hozzávalók:
3 barnára érett banán
6 ek 10%os ecet
10 ek sima ketchup
1 ek cukor, vagy nádcukor
1 tk kurkumapor
1 tk curry fűszerkeverék, lehetőleg ne natur curry legyen
fél tk szerecsendió
fél tk őrölt bors
fél tk őrölt szegfűszeg
2 nagy csipet hickory só
kb 120 ml viz
1 fej hagyma
fél hüvelykujjnyi reszelt friss gyömbér
Elkészítés:
Kevés olajon megpiritjuk kissé a gyömbért, és a minél apróbbra vágott hagymát, majd a többi hozzávalóval együtt (a víz nélkül) konyhai aprítóban homogénre dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre főni, felöntjük a vízzel, lehet, hogy több is fog kelleni, és főzzük egy 10-15 percet, amíg besűrűsödik. Nehéz pontosan belőni a főzés idejét, mert ha túl sokáig főzzük, nagyon sűrű szószt fogunk kapni, így inkább kevesebb ideig főzzük. Nekem elég volt negyed óra. Közben kevergessük, nehogy a banán, vagy a cukor miatt leégjen a ketchupunk. És meg is van, hagyjuk pár napot érni az ízeket.
tipp 1: adjunk hozzá chiliport izlés szerint ;)
tipp 2: félig túlérett banán is megfelel, nem kell teljesen barnult legyen