Meggybemenetel

Online receptgyűjtemény ritkaságokat kedvelőknek/Gasztrorégészeti csemegék

Honey-BBQ Beef Jerky, vagyis mézes-bbq aszalt marhacsíkok

2019. július 27. 19:48 - Mordegard Glesgorv

Régen írtam amerikai receptet, így most kicsit kanyarodunk az államok fele, egy nagy klasszikussal, a beef jerkyvel, amit a boltokban aranyáron lehet kapni, de mi otthon kihozhatjuk a töredékéből is. ha van egy szabad napunk, akkor bele is vághatunk, időigényes, mint a bbq, de megéri, mert az eredmény húsimádók mennyországa lesz!

 

Szükséges idő: másfél nap

 

Hozzávalók:

fél kg marhahús

120 ml méz

120 ml ketchup

kevés zsiradék, kb 1 ek olaj vagy vaj

1 tk mustár

1 ek ecet, vagy worchestershire

2 ek barna cukor

1 ek szójaszósz

1 gerezd fokhagyma reszelve, vagy fél tk granulátum

opcionális: chilipor, vagy pehely ízlés szerint

 

Kezdjük hát, ha megvan a marhahúsunk akkor szedjünk le róla lehetőség szerint minden zsiradékot, hártyát, csak a színe-húsa maradjon! Ha olyan húst tudtunk venni, amiről lehetetlen leszedni, az sem baj, csak akkor a végeredményünk kissé rágós lesz, és kevesebb ideig áll el. Ha megtisztitottuk a húst, akkor dobjuk be egy órára kb a mélyhűtőnkbe. Ha ez megvan, akkor félig fagyott állapotban vágjuk fel fél ujjnyi vastag, kis szeletekre. Ha az inak mentén vágjuk, akkor tömörebb húst kapunk, ha a rostiránnyal merőlegesen, akkor porhanyósabbat. Azért fagyasztjuk, hogy az egyenletes aszaláshoz kb ugyanolyan szeleteket tudjunk vágni. Összekeverjük a pác hozzávalókat, és beleforgatjuk a hússzeleteket, lehetőleg mindenhol egyformán érje a húst a lé. Ha ez megvan, berakjuk az egészet a hűtőbe éjszakára, és elmegyünk aludni. Másnap előmelegitjük a sütőt 60-70 fokra, és shaslikpálcára, vagy fogpiszkálóra szúrjuk a hússzeleteket, amiket kivettünk a pácléből. Majd a kész "nyársakat" a sütőnknek a rácsára helyezzük, úgy, hogy a hússzeletek a rács rései között lelógjanak. A sütő aljába alufóliát teszünk, erre fog csepegni a felesleg. Majd résnyire hagyjuk a sütő ajtaját, erre azért van szükség, hogy a pára távozni tudjon. Majd aszalni kezdjük a húst, légkeverés nélkül, résnyire nyitott sütőajtóval. Az én fél kg húsom majdnem 9 órába telt, de hogy kinek mennyi idő alatt készül el, az a hús, és a pára/sütő függvénye. Az állaga félkemény kell legyen, ha elhajlítjuk akkor nem törik el, de érezzük, hogy nem áll messze tőle, ezt nem lehet jobban leírni. A lényeg, hogy ne szárítsuk ki a sütőben teljesen a húst, mert akkor kekszet kapunk a végén, és az annyira nem ízletes. Ha letelt a 8 óra (kinek mennyi...) bekapcsoljuk a légkeverést a sütőn, és egy órát járatjuk ugyanezen a hőfokon. Érdemes a húst többször csekkolni, hogy mikor van kész. Ha már közel a vége, 135 fokra tekerjük a sütőt, és csukott ajtónál 10 percet piritunk a húson, ez azért kell, hogy az összes, esetlegesen előforduló baktériumot kinyirjuk a húsban, és plusz ízt is adjunk neki.

Szóval a sütés mégegyszer:

60-70 fok, résnyire nyitott sütőajtó kb 7-8 óra

60-70 fok légkeverés, résnyire nyitott sütőajtó kb 1 óra

135 fok, csukott sütőajtó légkeverés nélkül 10 perc.

Ha ezzel megvagyunk, és a hús állagát is megfelelőnek ítéljük meg, akkor nem maradt más hátra, mint a szobahőmérsékletre hűtés, és már rághatjuk is a saját mézes-bbqs beef jerkynket. Ha a húsnak még puha a tapintása, akkor aszaljuk tovább a fent említett 60-70 fokon, amíg jó nem lesz. Tárolás dobozban, hűtőben.

Egészség!

 

tipp 1: a 135 fokos párolást az aszalás kezdetekor is el lehet végezni, van aki a páclében főzi meg a húst, azt a verziót én nem próbáltam, de ott is legalább 10 percet hagyni kell főni

tipp 2: reszelt fokhagyma helyett én granulátumot használtam

tipp 3: hogy ne nyomjuk el az ízeket, kezdetnek én cayenne borsot ajánlanék az erősség beállításához

tipp 4: fogpiszkáló helyett a hurkapálca is megfelel a célnak, csak vigyázni kell, hogy ne törjön el, amikor a húsokat rászúrjuk, cserébe rengeteg elfér rajta.

tipp 5: az aszalt hús elvileg sokáig eláll, én 2 hetet adok neki szobahőmérsékleten, viszont ha a hütőbe tesszük, szerintem tovább is bírja, így gasztroajándéknak is remek választás lehet

tipp 6: csípős, dijoni mustárt is használhatunk

tipp 7: aszalógépben is elkészíthető, kövessük a gyártó utasításait :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arniekonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3014982930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása