Meggybemenetel

Online receptgyűjtemény ritkaságokat kedvelőknek/Gasztrorégészeti csemegék

Paleo Kenyérke

2019. január 06. 11:29 - Mordegard Glesgorv

Mivel Hashimoto-Thyreoiditisem van, autoimmun pajzsmirigy betegség, idén rengeteg kört tettem a paleolit kenyerekkel. Ez az egyik legjobban sikerült, így itt is közzéteszem a receptjét. Szerintem ízre is finom, piritósnak meg kifejezetten ajánlott, én pl. ajvárral szoktam enni, mert szeretem a balkáni kajákat, de ez egy másik lapra tartozik, majd ebbe is belemegyünk a kvászkészítésnél :)

elkészülési idő kb 60 perc

hozzávalók:

klasszikus paleo cuccokkal dolgozunk,

3 tojás felverve

150ml hideg/langyos víz

2 ek olaj, jó a kókuszzsír is

1.ek citromlé

1 mk só

3 púpos mk szódabikarbóna (semmiképp se legyen darabos, vagy összeállt)

20g psyllium

25g mákliszt

100g szezámmagliszt 

20g kókuszliszt, vagy lenmagliszt

összekeverjük a száraz hozzávalókat egy villával, majd hozzáadjuk az olajat, vizet, tojásokat, citromlevet, és teljesen homogén masszát keverünk belőlük. 10 percet állni hagyjuk, hogy a psyllium felvegye a folyadékot, közben a sütőnket beállítjuk 180 fokra, légkeverésre. ha letelt a 10 perc, kissé nedves, formázható masszát kell kapjunk. kis kenyérkét formázunk belőle, bevagdossuk kicsit a tetejét, majd sütőpapíron, tepsin betesszük a sütőbe. Szintén 10 perc leteltével beteszünk egy bögrében némi vizet a sütőbe, majd további 30-35 percig sütünk, végig légkeverésen. ha megvagyunk elvileg megsült a kenyerünk, mehet egy rácsra, hogy ne nedvesedjen a kérge. ha megkopogtatjuk és kongó hangot ad az alja, akkor biztosan készen van, de tűpróbával is ellenőrizhetjük.

jó étvágyat :)

tipp 1: a tojások fehérjéjét külön is hozzá lehet adni a masszához, ekkor kemény habot kell belőle verni, és úgy beleforgatni a masszába, hogy lehetőleg ne töttyedjen szanaszét, ekkor egy lazább, "levegősebb", "kenyeresebb" állagot kapunk a végén.

tipp 2:a citromlé a savas közeg miatt kell, hogy a kenyerünk a forró párában "megemelkedjen" kicsit sütés közben, emiatt van szódabikarbóna is benne

tipp 3. gázsütőben macerásabb lehet az elkészítés, ott még sosem próbáltam.

tipp 4: ne forrón vágjuk fel, várjunk, amíg kihűl!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arniekonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9314540496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása