Mivel Hashimoto-Thyreoiditisem van, autoimmun pajzsmirigy betegség, idén rengeteg kört tettem a paleolit kenyerekkel. Ez az egyik legjobban sikerült, így itt is közzéteszem a receptjét. Szerintem ízre is finom, piritósnak meg kifejezetten ajánlott, én pl. ajvárral szoktam enni, mert szeretem a balkáni kajákat, de ez egy másik lapra tartozik, majd ebbe is belemegyünk a kvászkészítésnél :)
elkészülési idő kb 60 perc
hozzávalók:
klasszikus paleo cuccokkal dolgozunk,
3 tojás felverve
150ml hideg/langyos víz
2 ek olaj, jó a kókuszzsír is
1.ek citromlé
1 mk só
3 púpos mk szódabikarbóna (semmiképp se legyen darabos, vagy összeállt)
20g psyllium
25g mákliszt
100g szezámmagliszt
20g kókuszliszt, vagy lenmagliszt
összekeverjük a száraz hozzávalókat egy villával, majd hozzáadjuk az olajat, vizet, tojásokat, citromlevet, és teljesen homogén masszát keverünk belőlük. 10 percet állni hagyjuk, hogy a psyllium felvegye a folyadékot, közben a sütőnket beállítjuk 180 fokra, légkeverésre. ha letelt a 10 perc, kissé nedves, formázható masszát kell kapjunk. kis kenyérkét formázunk belőle, bevagdossuk kicsit a tetejét, majd sütőpapíron, tepsin betesszük a sütőbe. Szintén 10 perc leteltével beteszünk egy bögrében némi vizet a sütőbe, majd további 30-35 percig sütünk, végig légkeverésen. ha megvagyunk elvileg megsült a kenyerünk, mehet egy rácsra, hogy ne nedvesedjen a kérge. ha megkopogtatjuk és kongó hangot ad az alja, akkor biztosan készen van, de tűpróbával is ellenőrizhetjük.
jó étvágyat :)
tipp 1: a tojások fehérjéjét külön is hozzá lehet adni a masszához, ekkor kemény habot kell belőle verni, és úgy beleforgatni a masszába, hogy lehetőleg ne töttyedjen szanaszét, ekkor egy lazább, "levegősebb", "kenyeresebb" állagot kapunk a végén.
tipp 2:a citromlé a savas közeg miatt kell, hogy a kenyerünk a forró párában "megemelkedjen" kicsit sütés közben, emiatt van szódabikarbóna is benne
tipp 3. gázsütőben macerásabb lehet az elkészítés, ott még sosem próbáltam.
tipp 4: ne forrón vágjuk fel, várjunk, amíg kihűl!