Kvasskészités közben felkeltette a figyelmem egy hasonló elven alapuló, fermentált ital, a boza létezése. Sosem hallottam róla, pedig állitólag a törököknél, és a balkánon, Romániában hagyománya van. Azért is furcsállom, hogy sosem hallottam róla, mert a gyerekkorom nyarait Erdélyben töltöttem, ráadásul falun, de bozával soha az életben nem találkoztam, de még csak hasonlóval sem. Mivel könnyűnek tűnt, meg édesnek is, belevágtam. Ez az ital a zabtejre hasonlit, színre, állagra, és valamennyire az ízében is. Alapesetben szétfőtt rizsből, és bulgurból készitik.
Íme az eredmény.
szükséges idő: 1 nap
hozzávalók: 70g cukor
1 tasak vaniliás cukor
100 g bulgur
20 g rizs
kb 7-8 deci tiszta víz
fél kávéskanál instant élesztő
fél ek cukor+70g cukor
fahéj
Mossuk meg a rizset és a bulgurt, majd öntsük fel 6 deci vízzel, és fözzük szét. Ne annyira, hogy teljesen álljon össze, de legyen totál puha, kásás. Ha ez megvan, botmixerrel pürésítsük, majd szívjunk egy nagy levegőt, és az egész cuccot szűrjük le, a vizbe pedig, ha nem főtt mind el, passzirozzuk vissza a szilárd anyagot,egy massziv konyhai szűrőn. Nekem fehér, pudingszerű cucc maradt hátra, a szürőben maradt félszáraz cumót öntsük ki a kukába, nem fog kelleni. Ha megvan az átpasszirozott anyag, öntsük fel a szájízünknek megfelelő vizmennyiséggel, én zabtej sűrűségűre higitottam. Ha szobamelegre hült, kis vizben oldjuk fel az élesztőt egy fél ek cukor társaságában, majd 10 perc után öntsük a passzirozott, higitott alaplébe. Ha ez megvan, 15 órára tegyük félre a cuccot, de ne meleg helyre, elég neki a 19-20 fok környéke, és hagyjuk erjedni, néha keverjük fel. Ha letelt az idő, nagyon enyhén fanyar, tejbegrizszagú cuccot kell kapjunk, ez lesz maga a boza, ehhez adjuk hozzá a 70g cukrot, és a vaniliás cukrot. Ha ezeket feloldottuk, mehet a pohárba, szórjuk meg jó sok fahéjjal, és ihatjuk is a bolgárok egyik kedvenc italát. Tipikusan a vagy szereted, vagy utálod ital lesz. Ritkaságnak élveztem a készitését, az íze viszont semmihez sem hasonlit, tényleg a zabtejre, és a tejbegrizre hasonlit.