Mivel tél van, és most van a cékla szezonja, kicsit sok a céklás recept, de amint lejár a szezonja, természetesen másokkal is fogok foglalkozni. Addig viszont tolom a céklás recepteket, mert nagyon megszerettem ezt a földes, édeskés ízvilágú, egészséges zöldséget.
Volt itthon tócsnihoz két cékla, de meg voltak szottyadva kicsit, így a kenyér mellett döntöttem, úgysem csináltam még ilyet. 3 különböző online receptből raktam össze a saját verziómat, ami rozsos ízvilág lett, mert mostanában nem eszek fehérkenyeret. Ennek nincs céklaíze, de egészséges lesz tőle, és szép, rózsaszines.
elkészitési idő: kb 2 óra.
hozzávalók:
2 cékla, megsütve, vagy megfőzve (kb 20 dkg)
250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
230 g fehérliszt (bl-55)
kb 2,5 deci víz
1 tasak porélesztő
1 tk barnacukor
1 tk konyhasó
nagy marék dió
kis olaj
opcionálisan kevés köménymag
A fött/sült céklát pürésitjük egy mixerrel, ha nagyon sűrű, adunk hozzá kis vizet. A liszteket homogénre keverjük a többi hozzávalóval, kivéve a diót. hozzáadjuk a céklapürét is. Rózsaszín tésztát fogunk kapni, aminek sűrűbbnek kell lennie a nokedli állagnál. Nehéz ezt leírni, mert minden liszt máshogy viselkedik, a lényeg, hogy addig dagasszunk, amig a tészta nagyjából elválik az edény falától. Mivel itthon hideg volt, én 50 fokos sütőben kelesztettem a duplájára, ez egy óra volt. Ha ez megvan, hozzáadjuk a diót, elkeverjük jól, és formázzuk a tésztát. Ne legyen se ragacsos, se nagyon kemény, erre sajnos rá kell érezni. Ha ez megvan, helyezzük sütőlapra sütőpapírral, vagy formába, és kelesszük még fél órát, míg a sütőt 190-200 fokra előmelegítjük. Tegyünk egy pohár vizet a sütő aljába, majd ha ismét kelt a kenyerünk, tegyük be légkeverésen fél órára. Én 200 fokon sütötem, kicsit barna lett kivül, de belül tökéletes lett az állaga. Tegyük rácsra hűlni, majd jó étvágyat hozzá :)
tipp 1:a sült cékla szebb, és aromásabb is mint a főzött, ehhez 190 fokon süssük a céklákat 4be vágva, alufóliába csomagolva. kb egy óra alatt megpuhulnak, ekkor pürésítsük őket, majd langyosan adjuk a kenyértésztához héjuk nélkül.