Meggybemenetel

Online receptgyűjtemény ritkaságokat kedvelőknek/Gasztrorégészeti csemegék

Barnasörös-Melaszos extra rozskenyér

2019. február 06. 19:22 - Mordegard Glesgorv

Mai receptem extráját két, főzéshez ritkán használt hozzávaló adja, a melasz, és a barnasör. A kettö együtt csodákra képes, érdemes kipróbálni! Persze a melasz nehezeb beszerezhető, így az opcionális hozzávaló.

Szükséges idő: kelesztés 9-12 óra, összegyúrás 10 perc

hozzávalók 2 db cipóhoz:

280-300 g rozsliszt

200-220 g bl55 fehérliszt

200 ml barnasör, pl soproni démon

240 ml víz

1 kávéskanál porélesztő

1 ek lenmag

1 kávéskanál őrölt kömény

1 tk fekete melasz

2 tk só

A szobahőmérsékletű/langyos (fontos) hozzávalókat teljesen homogénre keverjük, nokedlitésztánál egy fokkal keményebb tésztát kell kapjunk, majd letakarjuk egy konyharuhával, és jó 10 órára megfeledkezünk róla. Két fontos dolog: legalább 22 fokban legyen a tészta, különben nem fog rendesen kelni. A másik, hogy nagy edényben tartsuk, mert a duplájára fog dagadni. Ha letelt az idő, kikeverjük a megdagadt masszából a levegőt, majd még egy órára félretesszük egy második kelesztésre. Ha letelt az idő, begyújtjuk a sütőnket 200 fokra, légkeverésre, és teszünk a sütő aljára egy bögre vizet, hogy legyen sütés közben páránk. Majd a tésztát két részre osztva teljesen lisztezett alacsony sütőformába tesszük, vagy sütőpapírra, a tetejükre is lisztet szórunk, majd 30 percre betesszük a sütőbe. Meg fognak dagadni, így én két részletben szoktam sütni őket, 2 formás cipónk lesz belőle. 10 perc után már érezni fogjuk a mennyei rozskenyér illatát :).

tipp 1: ha buborékos belsejű kenyeret akarunk, a második kelesztés után a lehető legkevesebbet mozgassuk a tésztát!

tipp 2: a kenyér akkor van kész, ha megkopogtatva "kongó" hangot ad

tipp 3: a kelesztési időt azért nem határoztam meg, mert minél tovább kelesztjük, annál lazább lesz a szerkezete, de 9 óra kelesztés már elég eg perfekt rzskenyér állaghoz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arniekonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5014612026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása