Szintén egy régi tervemet valósítottam meg pár hete, íme a recept!
szükséges idő kb 30 perc+érlelés, befőttes üvegek fertőtlenítése
kb 30 deka fokhagyma, a képen látható mennyiség 4 hatalmas fej fokhagymából készült, és nem lett rettenet sok...
5 dl víz
2 ek ecet, vagy almaecet
1 ek cukor vagy barnacukor
babérlevél, egész bors, mustármag.
A gerezdekre szedett fokhagymát lobogó vízben 1 percig főzzük, így a héjuk könnyebben lejön. Ha megsérülnek, kiüthet rajtuk a kén, és kaphatunk kékes szinü fokhagymákat, ezeket ugyanúgy megehetjük, semmi bajunk nem lesz tőle. Amíg a gerezdeket pucoljuk, feltesszük a felöntőlevet forrni, és a kis üvegeinkbe szórunk kevés mustármagot, rózsa, vagy sima egész borsszemeket, és egy kis darab babérlevelet. Majd megtöltjük az üvegeket, szinültig öntjük őket a tűzforró felöntőlével, amiben elkevertük az ecetet, és a cukrot, majd száraz dunsztba pakoljuk őket egy napra. Ha ezzel megvagyunk, két hetet még érleljük a savanyúságunkat, és készen is vagyunk.