Ismét egy medvehagymás recept, kifejezetten finom párosítás májkrémhez, vagy csak simán a reggeli mellé, mi melegszendvicsnek is imádtuk.
szükséges idő: 60 perc+12 óra kelesztés
hozzávalók
egy mokkáskanál porélesztő
450-500g liszt
egy tk só
kb 4 deci langyos víz
negyed-fél csokor medvehagyma
A lisztben keverjük el a porélesztőt, majd a sót, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk. Sűrűbb kell legyen a nokedlinél, de valamennyire folyékonynak is kell maradnia. Ha homogénre kevertük, hagyjuk 10-12 órát kelni, majd vágjuk apróra, rusztikusra a medvehagymát, és adjuk a tésztához, miközben kikeverjük a levegőbuborékokat belőle. Ezután hagyjuk még legalább fél órát kelni megint a tésztát, majd sütőpapiron toljuk a sütőbe 200 fokra, légkeverésre, és készen is vagyunk.
tipp 1: ha megkopogtatjuk a cipót sülés után, és kongó hangot ad, akkor vágás nélkül is tudni fogjuk, hogy készen van-e
tipp 2: ne nyissunk ablakot kelő tésztára, szobahőmérsékleten legyen végig.
tipp 3: a sütő aljába tehetünk egy bögre vizet, ha nagyon szárítana a sütőnk, ettől pára keletkezik, és egy fokkal jobb lesz a kenyerünk héja.