Az a jó a szárított levendulában, hogy nem kell megvárni a nyár eleji szezonját, lehet belőle télvíz idején is remek szörpöt készíteni, ezúttal egy kis csalással :)
szükséges idő: kb 15 perc+8-10 óra áztatás
hozzávalók: 120 ml száritott levendulavirág
0,5 liter tiszta víz
40-50 dkg cukor
fél citrom leve
opcionális: 2 szem áfonya
Elkészítés: a cukorból a vízzel szirupot főzünk, majd beleáztatjuk a levendulát, és 10 órát lefedve ázni hagyjuk. Ha jobb színt szeretnénk, akkor nyomjuk szét a vízben a két szem áfonyát. Ha letelt az idő, szűrjük le, adjuk hozzá a citromlevet, és az egészet forraljuk fel pár percre, majd azonnal töltsük steril üvegbe, és készen is van. A fenti mennyiségből pont 7 deci szörp lesz.
tipp 1: adhatunk tartósítás miatt egy késhegynyi na-benzoátot hozzá főzés közben
tipp 2: az áfonya egyáltalán nem muszáj, de az ízén nem változtat ekkora mennyiség, és a színe is sokkal szeb lesz. Nélküle világossárga, halványlila szinű lesz a szörpünk