Micsoda ízorgia! Bemutatom életem egyik legjobb húsmentes kajáját. Viszonylag gyorsan megvan, kivéve a céklasütést, meg a kelesztést, de azt különösebb odafigyelés nélkül is meg lehet csinálni, szóval lássunk is hozzá:
szükséges idő 60 perc+75 perc cékla sütés+75 perc kelesztés
Hozzávalók:
pizzatészta: 25 dkg finomliszt, teáskanál porélesztő, teáskanál só, annyi langyos víz, hogy nokedlitésztánál egy fokkal sűrűbb tésztát kapjunk.
feltét: 2 kis fej sült cékla, 15-20 dkg kecskesajt, 2-3 ek zöld pesto, 2 fej lilahagyma, kiskanál cukor, és kiskanál balzsamecet, kakukkfű.
A fenti hozzávalókból pizzatésztát keverünk, homogén, kenyérlángos szerű masszát kell kapjunk. Pontos vízmennyiséget nem tudok irni, mert lisztenként változik. Félretesszük kelni. A porélesztő miatt több is lehet 75 percnél a kelesztési idő, nagyjából a duplájára kell a tésztát keleszteni. Közben a céklákat meghámozzuk, félbevágjuk, és alufóliában 75 percen keresztül sütjük 200 fokon. A megpucolt, szeletelt lilahagymákat olajon megpuhítjuk, hozzáadjuk az ecetet, és a cukrot, és még pár percit sütjük, hogy jó ragacsos, édeskés legyen, a sütés alatt az ecet íze is elillan, nem kell félni, hogy savanyú lesz. Ha a tészta megkelt, sütőpapírra kenjük, ebből kb egy 32 centis pizza lesz. Megkenjük a tésztát pestoval vékonyan, majd ráadagoljuk a karamellizált hagymát, a karikázott sült céklákat, és a tördelt kecskesajtot. Kevés kakukkfüvet szórunk a tetejére, és 210 fokon kb 30 percet sütjük, nézegessük közben, nehogy odaégjen.
Kész! :)
tipp 1: a tésztát lehet felfuttatott élesztővel is csinálni, úgy hamarabb a duplájára kel, ekkor előre oldjunk fel egy negyed kocka élesztőt egy deci cukros langyos tejben, majd ha felhabzott, elkeverjük a liszttel, és a vizet ezután adjuk hozzá, mindent ezután ugynúgy kell csinálni.