Egy igazi mestermű, egyben nagyon ritka kaja receptje jön most, központban a homár!
Sikerült szert tennem egy homárra, azonnal tudtam, hogy nem csak simán fogom elkészíteni, hanem meg fogom valamivel spékelni, ez pedig a parmezános tagliatelle lett.
hozzávalók a homárhoz:
1 db homár (előfőzőtt)
1/2 kocka vaj (5dkg)
só, bors ízlés szerint
petrezselyemzöld száritva, vagy friss, felaprítva, kb 1 teáskanálnyi
fél tk fokhagymagranulátum, vagy 2 gerezd friss fokhagyma
a szószhoz:
fél zacskó tagliatelle, ha nincs otthon, akkor spagetti, makaróni.
kevés olaj
kis fej vöröshagyma
1 tk szárított tárkony
fél doboz süritett paradicsom (folyékony)
kb 1 deci főzőtejszin
parmezánsajt.
opcionális:fehérbor, citrom gerezdekre vágva
Homár elkészítése:
Egy nagyon éles késsel hosszában félbevágjuk az állatot, csavaró mozdulattal leszedjük az ollóit, kikaparjuk a belek tartalmát, ez a nem fehér színű sötétes cucc a rák háta közelében, és a feje mögött. Feltörjük az ollókat, kiszedjük a húst belőlük, és a kikapart béltartalom helyére rakjuk őket, majd elkeverjük a vajat a fűszerekkel, és a félbevágott homárokat megkenjük az összes vajjal. 200 fokra sütőbe toljuk, és 10 percig sütjük, vagy grillezzük, felső sütésen!
Közben vagy előtte kifőzzük a tésztát a szokásos módon, és egy másik lábosban olajat hevítünk. Apróra vágjuk a hagymát, megdinszteljük, ha ez megvan, mehet bele a tejszin, a paradicsomszósz, keverjük homogénre, állitsuk be az ízét a felsorolt fűszerekkel. A tárkonnyal óvatosan, mert gyosan dominánssá válik. Ha túl sűrűnek itéljük meg, adjunk hozzá egy keveset a tészta vizéből, vagy egy kevés fehérbort. Miután felforrt, főzzük pár percig, majd keverjük el a tésztával, szórjuk meg ízlés szerint parmezánnal, és tálalhatunk is. Ínyencek tovább tuningolhatják az ételt frissen nyomott citromlével. jó átvágyat!
tipp1: előfőzőtt homár helyett élővel is dolgozhatunk, bár úgy hosszabb folyamat lesz a főzés, jeges vizbe mártott homárt forrásban lévő vízbe tesszük, és megfozzük. Szükséges idő: (12 perc + a rák súlyának minden plusz 10 dkg-ja után plusz 2 perc).