A medvehagyma, és a cékla szezonja lecsengőben van lassan, gondoltam elteszek nyárra egy kis kora tavaszi ízt. Jó lesz ételeket ízesíteni, ha pl. nincs kéznél fokhagyma granulátum. Az angolok pl wild garlicnak hívják a medvehagymát, ami vadfokhagymát jelent, és nem is állnak messze egymástól. Most pedig egy olyan recept következik, amelyben egyetlen mondatba sürítve fogom a lényeget ledarálni :D
szükséges idő 75 perc
hozzávalók: 70-80dkg konyhasó, egy csokor medvehagyma
elkészítés:
A csokor megmosott medvehagymát összetépkedve konyhai aprítóban felaprítjuk, majd hozzáadjuk a sót is, és homogénre dolgozzuk őket, majd 75 fokon szárítjuk a sütőben, miután tepsibe, sütőpapírra simítottuk, ez kb 60-70 perc, néhány keveréssel.
Üvegekbe tesszük, és kész a gasztroajándék, vagy a saját felhasználású fűszersó.
tipp1: mosás után száritsuk meg a medvehagymát egy konyharuhán
tipp2: a szárítás vége fele néha bekapcsoltam pár percre a légkeverést, résnyire hagyott sütővel, hogy a pára, és a nedvesség távozni tudjon.
tipp3: ha nem túl erős a konyhai apritónk, akkor 3 részletben adjuk hozzá a hagymához a sót, nehogy leégessük a motort. Aprítás közben szünetet is tartsunk, ha hevülne a motor.