Lehet végre friss spenótot kapni a piacokon, így össze is dobtam belőle egy kenyeret, miután negyed kilót megpároltam.
Szükséges idő:20 perc+8 óra kelesztés+35 perc sütés
hozzávalók: 45 dkg liszt ebből én 100g fehéret rozslisztre cseréltem
1 tk porélesztő
kb 3 evőkanányi párolt spenótlevél
1 tk konyhasó
1 marék tökmag
1 marék (2-3 ek) lenmag
annyi langyos víz, hogy nagyon sűrű nokedliállagú tésztát kapjunk
A lisztet elkeverjük az élesztővel, a sóval, és felöntjük langyos vízzel, kb 3 deci kell hozzá, de ez lisztenként változik, érezni kell, ne legyen lisztes a massza, de nehezen keverhető se, valahol a kettő közé lyukadjunk ki. Homogénre keverés után szobahőmérsékleten 7 órát kelesztjük, eközben megpároljuk a spenótót, megmossuk, leszűrjük, hidegen kisebb darabokra tépkedjük/vágjuk.
Ha a kenyértészta megkelt, belekeverjük a spenótot, a lenmagot, tökmagot, és még 60 percet kelesztjük. Ha lyukasabb kenyeret szeretnénk, 45 perc után már a tepsiben hagyjuk még 15 percet kelni a kenyerünket, az eközben keletkező légbuborékoktól lesz levegős a kenyerünk. Tehát sütőpapírra öntjük, és tepsiben 210 fokra betoljuk a sütőbe, és légkeverésen 35 percet sütjük. Ha a teteje/alja a kenyérnek "kongó" hangot ad, készen is vagyunk.
tipp1: tehetünk a sütő aljába egy bögre vizet, hogy sütés közben a képződő pára jobb állagot adjon a kenyér héjának.
tipp2:kelés közben a kenyér legyen lefedve konyharuhával, hideg levegő ne érje!