Rég jelentkeztem cikkel, és mivel feltűnt, hogy ezt a receptet még nem tettem közzé, máris lett alapanyag egy remek, kreatív, ritka szószhoz.
Ketchup helyett alternatívának tökéletes cucc, én nagyon szeretem.
szükséges idő: kb 60 perc
Hozzávalók:
50dkg cékla, nem baj ha kicsit kevesebb, vagy több
240ml almaecet
120ml cukor, barna vagy fehér
kis fej kockázott vöröshagyma
kiskanál só, csipet frissen őrölt bors
pár tekerés friss koriandermag
pár csipet őrölt szegfűszeg
opcionális: teáskanál worchester szósz, na-benzoát
ha csípősre szeretnénk: egy db chilipaprika
Elkészítés: a céklát megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, és vízben puhára főzzük, ezt szúrással tudjuk ellenőrizni. Ha ezzel megvagyunk, leöntjük az összes levét, és hozzáadjuk a hagymát, az ecetet, és a cukrot, chilipaprikát apróra vágva, negyed órát-20 percet összefözzük, majd a tobbi hozzávalóval homogénre turmixoljuk egy botmixerrel, forrón üvegekbe töltjük, pár perc fejreállítás után szárazdunsztban hagyjuk kihúlni. Ha biztosra akarunk menni tartósitásügyileg, főzés közben keverjük bele a nagyon kevés melegvízben feloldott nátrium-benzoátot.