Régóta akartam lepénykenyeret sütni, mert nagyon jó avokádókrémhez, adzsikához, ajvárhoz, alternatív pizzának, stb.
Ma össze is dobtam, másfél óra alatt készen van, remek vacsora lett belőle.
Elkészítéshez szükséges idő: kb 90 perc
Hozzávalók:
250 g liszt
kevés liszt szóráshoz
1 ek olaj
kb 80 ml viz
1 kis pohár (kb 100-140ml) yoghurt,minél zsírosabb, annál jobb
1 tk durva szemű só
fél tasak szárított élesztő
fél tasak sütőpor
opcionálisan fokhagymapor, zöldfűszer
Elkészítés: hozzávalókból homogén masszát keverünk, ne legyen folyós, de szilárd sem, az igazság valahol a kettő között van. Nem baj ha ragacsos kicsit, majd sütés előtt korrigáljuk. Fedett tálban 75 percet kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkán, vagy egyéb nyújtásra alkalmas felületen egy rudat formálunk a tésztából, amit 6-8 részre vágunk. Ezeket tenyérrel, sodrófával, vagy kézzel lepényformára alakítjuk, mintha lángost sütnénk. Vastagfalú, tapadásmentes serpenyőben mindkét oldalát addig sütjük, amíg fekete/sötétbarna hólyagos nem lesz, ez kb 4-5 perc oldalanként, nem kell zsiradék alá! Ha készen van, megkenjük oregánós, vagy egyéb zöldfűszeres olajjal.
Jó étvágyat!